Cât vor rezista românii din economii?

Cât vor rezista românii din economii?

Comunicat de presă

14 aprilie 2020

Mercury Research pune la dispoziția firmelor și autorităților din România un studiu care să îi ajute să înțeleagă temerile populației față de criza coronavirus și atitudinile lor față de măsurile luate, să anticipeze durata crizei Covid-19 și să estimeze impactul economic asupra românilor. Studiul a fost realizat în perioada 25 martie – 3 aprilie 2020 pe un eșantion reprezentativ de 1007 persoane, care asigură o eroare de eșantionare de +3%, prin interviu telefonic si eșantionare pe numere de telefon formate aleator, conform celor mai bune practici în domeniu.

Cât vor rezista românii din economii, dacă veniturile încetează?

 

Cât vor rezista românii din economii, dacă veniturile încetează?

În cel mai recent raport, Banca Mondială estimează că impactul negativ al pandemiei de COVID-19 asupra economiei românești va fi substanțial, cu o creștere economică mult încetinită față de estimările anterioare. Într-o țară în care doar una din cinci persoane deține depozite la termen sau conturi de economii (sursa: Studiul Piața Financiară - Persoane Fizice, Mercury Research), cât vor rezista românii din economiile curente, în cazul în care nu vor mai avea nici un venit?

Aproape un sfert din populația României (24%) estimează că economiile le-ar ajunge pentru o lună sau mai puțin de o lună, dacă nu ar mai avea nici un venit. Un procent similar (25%) sunt într-o situație mult mai bună, estimând că ar putea trăi mai mult de 6 luni din ceea ce au.

În medie, românii estimează că vor putea trăi din ceea ce au aproximativ 4 luni. Bărbații sunt mai optimiști decât femeile, iar cei din mediul rural mai optimiști decât cei din urban. Unele diferențe sunt de așteptat - cei cu educație superioară consideră că vor rezista mai mult decât cei cu educație medie, cei cu funcție de conducere mai mult decât cei fără, cei fără rate de plătit mai mult decât cei cu rate, cei care și-au păstrat locul de muncă mai mult decât cei concediați. Surprinzător, angajații din economia privată sunt mai optimiști decât cei de la stat - primii estimează că vor rezista 5 luni, iar ultimii doar 4 luni.

Aproape jumătate (49%)  dintre cei care ar rezista doar o lună sau mai puțin au rate de plătit, în timp ce doar o treime (33%) dintre cei care ar rezista peste 6 luni au declarat că au rate.

În contextul legislației cu privire la posibilitatea de amânare a ratelor, câți dintre români vor putea plăti ratele ca și până acum? Aproximativ două treimi declară că vor putea plăti ratele ca și până acum, aprox. 19% vor putea plăti o parte, și aprox. 9% nu vor mai putea plăti deloc. Probabilitatea de a nu mai putea plăti deloc aproape se dublează la gospodăriile cu venituri sub medie.

Unele țări europene plănuiesc să relaxeze restricțiile începând cu luna aprilie. În România starea de urgență urmează să se prelungească cu încă o lună, însă cât se așteaptă românii să dureze epidemia de coronavirus?

Majoritatea românilor (60%) se așteaptă ca această epidemie să dureze maximum 3 luni. Cele mai multe păreri sunt împărțite între 2 luni (24%) și 3 luni (22%).

14% sunt optimiști (cred că în maximum o lună epidemia se va termina), iar 12% sunt pesimiști (cred că epidemia va dura mai mult de jumătate de an).

Interesant este că românii estimează durata epidemiei în funcție de cât cred că ar putea trăi din economiile lor dacă nu ar mai avea venituri. Astfel, cei care cred că vor rezista cel mult o lună din economiile strânse estimează în proporție mai mare că epidemia va dura cel mult o lună. Cei care cred că pot să trăiască din economiile strânse cel mult două luni estimează în procent mai mare că epidemia va dura două luni.
 

Puteți găsi detalii în raportul complet  în limba română aici și în limba engleză aici. Mercury Research oferă din 1994 informații de calitate ridicată pentru cunoașterea pieței, optimizarea produselor, îmbunătățirea operațiunilor și eficientizarea comunicării.

Detalii de contact: Ingrid Lambru, contact@mercury.ro

Members

  • ESOMAR Individual Membership Information
UP